„Европейска седмица на мобилността 16-22 септември 2013 г.”
Мониторинг на медийно отразяване

  • Общ брой на публикациите (в печатни и електронни медии) – 43 бр.
  • Общ брой на отразяване на инициативата в радиостанции – 27 излъчвания (3 бр. интервюта в БТВ Радио).
  • Информационни новини и анонси на сайта на ЕСМ / http://mobilityweek.velobg.org/ / г. – 12.
  • Публикации на сайта на сдружение Велоеволюция /http://velobg.org и http://projects.velobg.org// – 14 бр.
  • Общ брой отразяване на инициативата по телевизии – 5 бр.
  • Общ брой на медиите, които са отразили ЕСМ 2013 г. – 44 медии (електронни, печатни, радио, телевизии).

Медийната стратегия е базирана на публикации в онлайн средата, тъй като таргет групата на кампанията за използване на алтернативни методи за мобилност в града е в категория жители на възраст до 45 г., голяма част от които използват ежедневно онлайн информационни технологии, информират се предимно от сайтове, разглеждат снимки и споделят информация чрез социалните мрежи.

Общо медии:

Радио станции:
Българско национално радио – Радио СОФИЯ, BTV Радио, Радио Jazz FM, Радио „1”, Радио „Бинар” и др.

Телевизии:
Българска национална телевизия, TV7, News 7, БНТ 2

Агенции:
Агенция „Фокус”

Прес фото агенции:
Агенция „Булфото”

Вестници:
Вестник „Стандарт”, Вестник „Софийски вестник”

Списания:
“360 magazine”, Списание „Осем”

Онлайн медии:
Официален сайт на Министерство на околната среда и водите, Официален сайт на пресцентър на Европейската комисия, онлайн версия на вестник „Дневник”, programata.bg, sofia2019.bg, radar.bg, actualno.info, gradat.bg, peika.bg, sofia.bg, ehelp.bg, obektiv.info, profit.bg, sofialive.bg, velocafe.bg, getlokal.bg, ecology-bulgaria.com, tbmagazine.net, bepf-bg.org, freesofiatour.com, vesti.bg, actualno.com, eea.government.bg, isofia.in, kidssports.bgbpva.org, elektrotransportsf.com, bpva.org, sofiatraffic.bg, inews.bg, svejo.net, bnews.bg.

Подробно медийно покритие:

Българско национално радио, Радио СОФИЯ:

http://radiosofia.bnr.bg/Shows/Current/Sofia-dnes/Pages/160913_sedmica-na-mobilnostta.aspx – 16 септември 2013 г.

„Да се движим по-еко в Европейската седмица на мобилността до 22 септември”
„За поредна година София се включва в европейската седмица на мобилността, която започва от днес и ще приключи на 22 септември с Ден без автомобили.
Целта на кампанията е да се въведат и популяризират ходенето пеша, колоезденето, обществения транспорт и електрическите превозни средства.” Темата коментира в ефир Георги Алексиев от сдружение „Велоеволюция”.

http://radiosofia.bnr.bg/News/Pages/20130918kolelo.aspx – 18 септември 2013 г.

Пътна полиция организира превантивна кампания “Безопасно с колело”
„Превантивна кампания „Безопасно с колело” ще проведе отдел “Пътна полиция” при ГД “Национална полиция”, съвместно със сдружение “Велоеволюция” – България, съобщиха от пресцентъра на МВР. Кампанията се реализира по време на Европейската седмица на мобилността 16-22 септември 2013 г. – инициатива, насочена към популяризиране на алтернативните методи на придвижване.”

http://radiosofia.bnr.bg/News/Pages/20130918velosipedisti.aspx – 18 септември 2013 г.
Пътна полиция” ще извършва проверки на велосипедистите в столицата
„Проверки на велосипедистите в столицата ще извършва днес „Пътната полиция”. Целта ще е да се разясняват правилата за движение по пътищата. От неправителствената организация Велоеволюция ще раздават и информационни брошури. Кампанията е превантивна и се казва „Безопасно с колело“.

Проверките ще се извършват на кръстовището на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „Драган Цанков” , както и на кръстовището на бул. „Цар Борис III” и бул. „Пенчо Славейков”. „Всеки велосипед трябва да има изправни спирачки, звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта светлина отпред и червен светлоотразител отзад, както или бели или жълти светлоотразители отстрани. Водачът е длъжен да има светлоотразителна жилетка при управление на велосипед извън населените места, в тъмната част на денонощието и при намалена видимост“.

Кампанията се реализира по време на Европейската седмица на мобилността 16-22 септември 2013 г. – инициатива, насочена към популяризиране на алтернативните методи на придвижване.”
http://radiosofia.bnr.bg/News/Pages/2209131.aspx – 22 септември 2013 г.
Ретро трамвай от 1924 г. ще бъде изложен на столичния бул. “Витоша”
„Столичани и гостите на София ще имат възможност днес да си припомнят историята на транспорта на града и да разгледат един от първите трамваи, използван в началото на миналия век.
Мотрисата, доставена у нас през 1924 година, ще бъде показана на бул. “Витоша” (в отсечката между ул. “Алабин” и ул. “Иван Денкоглу”), от 18:00 до 20:00 ч., съобщиха организаторите на инициативата.
Инициатор на събитието е сдружението “Градски транспорт и инфраструктура”, а идеята се осъществява като част от тазгодишното издание на Европейската седмица на мобилността.”

http://radiosofia.bnr.bg/News/Pages/130920denbezavtomobili.aspx – 20 септември 2013 г.

Пускат ретро-трамвай и инфо-автобус за Деня без автомобили в неделя
„От 10:00 до 17:00 ч. на 22 септември на пл. „Княз Александър Първи” ще бъде разположен информационен автобус на градския транспорт. Инициативата на Център за градска мобилност и „Столичен автотранспорт” има за цел да популяризира превозните средства на обществения транспорт като алтернатива на пътуванията до част от манастирите от Софийската Света гора. В превозното средство ще бъдат разположени информационни материали за линиите, които достигат до тези дестинации. Освен това в него ще могат да бъдат получени информационни материали, свързани с ползването на обществения транспорт.

Двете инициативи са част и от Европейската седмица на мобилността, която започна на 16 септември в София и продължава до 22 септември. Тази година тя е с водеща тема „Алтернативната мобилност”.”

BTV Радио:

От 16 до 20 септември 2013 г. /включително/ ежедневно в сутрешния блок с новини водещия Светослав Николов обявява събитията от „Европейска седмица на мобилността 16-22 септември”, които ще се реализират в същия ден, както и кратък анонс за следващия ден.

На 10 и 12 септември водещият на новините по BTV Радио Светослав Николов прави анонс на предстоящата седмица на мобилността.

Участие на Михаела Райкова – координатор по проекта в студиото на BTV Радио, предаването „За София” на 05 септември 2013 г. Основен акцент е анонсирането на събитията, които ще се проведат през „Европейска седмица на мобилността 16-22 септември 2013 г., както и дискусия с водещия на тема „Мобилност”.

Участие на Любомира Колчева – представител на фондация „Екообщност” в студиото на BTV Радио, предаването „За София” на 18 септември 2013 г. Дискусия по темата ролята на гражданите, местната власт и бизнеса при реализирането на политики за развитие на устойчива мобилност и с какво е важна реализацията на „Европейска седмица на мобилността”.

Участие на Михаела Райкова – координатор по проекта и Антоанета Куманова от Асоциация „Родители”в студиото на BTV Радио, предаването „За София” разговарят за предстоящите през уикенда (21-22 септември) събития.

Радио „Jazz FM”:

От 16 до 20 септември 2013 г. /включително/ ежедневно в сутрешния блок с новини водещият обявява събитията от „Европейска седмица на мобилността 16-22 септември”, които ще се реализират в същия ден, както и кратък анонс за следващия ден.

Радио „1”:

От 16 до 20 септември 2013 г. /включително/, всеки ден анонс в сутрешните новини на предстоящите събития, част от „Европейска седмица на мобилността 16-22 септември 2013 г./

Българско национално радио, Радио Бинар, 09 септември 2013 г.

http://www.binar.bg

„Във втората част на предаването говорим за “Европейска седмица на мобилността” – кампанията, която ежегодно се организира от сдружение “Велоеволюция”. Кои са алтернативните форми на придвижване в градкса среда и как да се приобщим към тях, научаваме от Радост Маринова и Георги Алексиев – част от екипа на проекта.”

Българска национална телевизия, 16 септември 2013 г.

http://bnt.bg/bg/news/view/108095/startira_evropejskata_sedmica_na_mobilnostta

Стартира Европейската седмица на мобилността
„Алтернативните начини за движение в града и ползването на зелена енергия са акцентите в Европейската седмица на мобилността. София се присъединява към инициативата, която започва днес и приключва в деня без автомобили – неделя. Тогава част от центъра на столицата ще се превърне в пешеходна зона.”

TV 7, 16 септември 2013 г.

http://tv7.bg/

Европейска седмица на мобилността

„Мотото на седмицата през 2013 г. е “Чист въздух – ти си на ход”
От днес до 22 септември се провежда Европейската седмица на мобилността. Отбелязва се от 2002 г. по инициатива на Европейската комисия (EK).

Кампанията насърчава гражданите в европейските градове да използват обществен транспорт, да карат велосипеди и да ходят пеша, за да намалее замърсяването, причинено от автомобилите. Мотото на седмицата през 2013 г. е “Чист въздух – ти си на ход”.

В България седмицата се открива в София с акцията “Безопасно колело”. Целта й е да покаже как най-безопасно може да става предвижването с велосипед в градски условия. Кулминацията на седмицата е събитието “Град без коли”, в което всички участващи градове определят няколко района, предназначени само за пешеходци, колоездачи и публичния транспорт за целия ден.”

Телевизия „News 7”, 16 септември 2013 г.

http://news7.bg/

Започва Европейската седмица на мобилността

„Кампанията насърчава гражданите в европейските градове да използват обществен транспорт, да карат велосипеди и да ходят пеша, за да намалее замърсяването, причинено от автомобилите
От днес до 22 септември се провежда Европейската седмица на мобилността. Отбелязва се от 2002 г. по инициатива на Европейската комисия.

Кампанията насърчава гражданите в европейските градове да използват обществен транспорт, да карат велосипеди и да ходят пеша, за да намалее замърсяването, причинено от автомобилите. Мотото на седмицата тази година е “Чист въздух – ти си на ход”.

В България седмицата се открива в София с акцията “Безопосно колело”. Целта й е да покаже как най-безопасно може да става предвижването с велосипед в градски условия. Кулминацията на седмицата е събитието “Град без коли!”, в което всички участващи градове определят няколко района, предназначени само за пешеходци, колоездачи и публичния транспорт за целия ден.”

Агенция „Фокус”

http://www.focus-news.net/?id=n1821478 – 30 август 2013 г.

http://www.focus-news.net/?id=n1828757 – 22 септември 2013 г.

София: Временно ограничават движението в центъра, заради Европейската седмица на мобилността

Агенция „Булфото

http://www.bulphoto.com/events/35139/ – 17 септември 2013 г.

Фото сесия от акция на СДВР, Посолство на Кралство Холандия и сдружение „Велоеволюция” – „Безопасно с колело”

Вестник „Стандарт”

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2013-09-12&article=464818 – 12 септември 2013 г.

„Вело(р)еволюция в центъра на София
Ентусиасти на колелета се борят за по-чист въздух в града”

„Хепънингът е в рамките на Европейската седмица на мобилността 2013, която ще се проведе от 16 до 22 септември. Основен организатор на събитието е сдружение “Велоеволюция”, в партньорство с Центъра за градска мобилност. Седмицата на мобилността е инициатива на Европейската комисия, която цели популяризиране на алтернативи на автомобилния транспорт, като основно се акцентира върху предвижването с велосипеди, градски транспорт или пеш.
Колите няма да са добре дошли в центъра на София от 11 до 22 септември. Ентусиастите на велосипеди ще пускат в сърцето на столицата само градския транспорт. В началото и в края на следващата седмица пък на ул. “Московска” и ул. “Раковска” ще бъдат поставени мобилни лаборатории за измерване чистотата на въздуха, след което ще бъде направено сравнение, за да се изведат данни колко по-чист е въздухът в районите, забранени за движение на автомобили. “Ние нямаме за цел да отказваме хората от автомобилите, по-скоро искаме да ги научим да използват оптимално всички видове транспорт”, казват от “Велоеволюция”. Едно от предложенията, които дават, е хората, работещи на едно място
да се групират и да пътуват заедно
а не всеки със собствената си кола. По този начин ще изразходват по-малко гориво и същевременно ще замърсяват околната среда по-малко. Тазгодишното мото на инициативата е “Чист въздух – ти си на ход!”, като се акцентира върху това, че ако подобрим начините за транспорт в градски условия, ще подобрим и чистотата на околната среда, най-вече на въздуха. С различни акции ще се включат СДВР, както и Министерството на околната среда и водите. Над 35 организации ще се включат в повече от 50 събития от различен характер – от дискусии на тема транспорт, през обучение по безопасност на движението, до забавни демонстрации със скейтбордове. Голяма част от тях ще бъдат свързани основно с велосипедите, като всеки желаещ ще може
безплатно да регистрира своя срещу кражба
Откриването на Европейската седмица на мобилността на 16 септември ще започне с акцията “Безопасно на колело”, която е съвместна инициатива на “Велоеволюция”, СДВР и посолството на Холандия в България, и има за цел да обучи малки и големи как най-безопасно могат да се предвижват с велосипед в градски условия. Цялата програма на Европейската седмица на мобилността можете да намерите на адрес www.mobilityweek.velobg.org. Проектът се реализира по програма “Европа” 2013 и цели да популяризира кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019 г.”

Вестник „Софийски вестник”
Списание „360◦”

http://www.360mag.bg/posts/24299 – 16 септември 2013 г.

„Бързина, удобство, комфорт, точност – най-желаните качества на видовете транспорт, които използваме, за да вършим ежедневните си задачи в големия град. Как да ги постигнем? Какво да променим, така че да подобрим баланса за чиста, спокойна и приветлива градска среда без да страдаме от нежеланите ефекти на транспорта – замърсяването, задръстването, шума? Какви усилия полагаме, за да живеем в чиста и здравословна среда, докато ползваме градски транспорт, автомобил, велосипед? Най-добрите постижения в областта на транспорта и най-добрите идеи за бъдещето събрани в 7 дни – Европейска седмица на мобилността в София 16-22 септември2013 г.
360° е медиен партньор на Европейска седмица на мобилността 2013
Седмицата на мобилността е традиционна европейска кампания за повече внимание върху устойчивите форми на транспорт в градовете – ходенето пеша, колоезденето, обществен транспорт и електрически превозни средства. “Чист въздух – ти си на ход”– тазгодишното мото на кампанията е провокация към гражданите относно индивидуалния отпечатък върху околната градска среда съобразно предпочитания вид транспорт.
“Тази година темата на седмицата на мобилността е „Чист въздух – ти си на ход!“. През 2013 г. ще наблегнем върху въздействието на транспорта и нашия всекидневен избор върху качеството на въздуха, който дишаме и нашето здраве. Чрез повишаване на осведомеността и предлагайки алтернативни възможности за избор на транспорт, градовете биха могли да се превърнат в привлекателни места за живеене. Те могат значително да допринесат за защитата на здравето ни и за насърчаването на по- устойчиво бъдеще за всички нас, защото когато говорим за чист въздух – ние сме на ход!”
Янез Поточник, Комисар по околната среда
„Денят без автомобили“, 22ри септември, е кулминацията на кампанията. Между 9 и 17:00 часа зона в центъра ще бъде отворена само за пешеходци, велосипедисти, градски транспорт и други алтернативни превозни средства и множество организации и институции ще представят възможни решения за една по чиста София.”

Списание „Осем”

http://www.spisanie8.bg/ – 15 септември 2013 г.

Да се качим на колелата!

„Утре започва Европейската седмица на мобилността. И макар че всички ние, от Списание 8, така или иначе използваме основно велосипедите си като превозно средство по софийските улици, моментът е подходящ повече хора да започнат да го правят.

На 22 септември, навръх деня на независимостта, центърът на София ще бъде затворен за автомобили. Все още не е ясно кои улици ще бъдат обхванати, но със сигурност сред тях ще е булевард “Цар Освободител”. В 11 часа от Националния дворец на културата ще тръгне голям велопоход.

Европейската седмица на мобилността е годишна кампания за устойчива градска мобилност, организирана от Европейския организационен секретариат с политическата и финансовата подкрепа на ГД „Околна среда” и ГД „Транспорт” на Европейската комисия.

Целта на кампанията от 16 до 22 септември всяка година е да окуражи европейските местни власти да въведат и популяризират мерките за устойчив транспорт и да се поканят всички граждани да се възползват от алтернативите на автомобила. Кулминацията на тази седмица е събитието „Град без коли!”, в което всички участващи градове определят няколко района, предназначени само за пешеходци, колоездачи и публичния транспорт за целия ден.

През 2010 г. рекордният брой от 2221 града, представляващи около 227 милиона европейци, официално бяха регистрирани в кампанията. По данни на Столична община в инициативата са участвали и 150 000 софиянци.”

http://www.spisanie8.bg/– 17 септември 2013 г.

Паркинги стават паркове в петък

„Глобалната инициатива PARK(ing) Day отново ще се случи в София този петък, 20 септември, организирана от фондация Credo Bonum. В третото издание на зеления проект ще се включат множество културни организации, чуждестранни посолства, университети, медии и частни бизнеси. Броят на временно преобразените публични пространства, които ще могат да бъдат видени само в рамките на деня, ще надхвърли 28 места в различни части на столицата. Паркингът на Credo Bonum пред галерията на фондацията на ул. Бенковски ще работи отново като информационен център, откъдето ще може да разберете повече информация за всички участници, както и да участвате в игра за спечелване на вкусни и здравословни награди като сироп от рози от биопроизводители.

Проектът Crazy Taxi на група „Изчезваща София” ще превземе цели четири паркинга като на всеки от тях ще има различни „превозни средства” оцветени като таксита. Всеки желаещ ще може да изпробва алтернативни методи за придвижване в града като скейтборд, ролери или метла. Отново алтернативно придвижване, но този път с електрически автомобил, ще предложат двата PARK(ing)-а на Renault на улиците Дякон Игнатий и Съборна. Ако желаете да обиколите останалите паркинг локации ще може да го направите със симпатичното Renault Twizy, което не отделя в атмосферата нито една вредна емисия.

Представителите на Нов български университет, които редовно се включват в инициативата, ще се разположат удобно на паркинга на Институт Сервантес на ул. Света София 3, където студентите от специалност фотография ще снимат всички желаещи, а техните колеги от анимация ще скицират снимките със специална програма. Европейският парламент и Европейската комисия в България ще озеленят няколко паркинга около тяхната нова сграда на ул. Георги С. Раковски 124.

От 10,30 Европейският парламент ще представи и интересни подробности около информационната кампания за повишаване на осведомеността за предстоящите европейски избори през 2014 г., а след това гостите ще бъдат поканени на кафе в зоната за отдих пред сградата.

Малки и големи са поканени да посетят PARK(ing) библиотеката пред Полския институт на ул. Веслец 12, като и там ще се раздават много награди като интересни книги и пътеводители, свързани с полската култура и туризъм. Посолството на Дания ще ни изненада с малка датска градина със състезание по оцветяване за деца и ще почерпи всички с датски маслени бисквитки. Още една библиотека, само че на издателство „Ентусиаст” ще изникне пред Телефонната палата на ул. Гурко.

Медицински PARK(ing) с безплатно измерване на кръвното налягане на ул. Иван Вазов са подготвили от Sopharma, които са сред новите участници тази година. Преподаватели от академия Юнити пък ще дават безплатни курсове по рисуване на паркинга пред Националната Художествена галерия, докато ресторант „Комерсиал” на ул. Цар Иван Шишман ще работи като PARK(ing) ресторант на открито през целия ден. В зеления кът на Пощенска банка на същата улица ще има удобни меки мебели и неща за четене, а който се спре ще може да получи личен шарж.

Сред постоянните участници от миналите години са и БНТ с телевизионно студио на открито на ул. Сан Стефано 29, безплатният гайд Програмата, които ще се посветят на децата в синхрон с разработван от тях нов проект, както и Интерпред на бул. Драган Цанков 36. Столична община също ще озелени едно от служебните си паркинг места на ул. Московска. Също на децата ще е посветен PARK(ing)-ът на Nissan на ул. 6-ти септември. Истинските любители на бирата ще могат да научат интересни факти за кехлибарената напитка и историята на марката в специлна изнесена музейна експозиция – „Светът на Загорка” на ул. Княз Александър 1.

Фотоволтаичен паркинг с вело-кино на БФА ще има в района около паметника на Съветската армия. Един от по-отдалечените, но доста интересни паркинги, ще бъде този на бизнес комплекса Sofia Airport Center на бул. Христофор Колумб 64, като разходката до там си заслужава дори само, за да прекарате известно време в прекрасната градина и езерото в комплекса.

PARK(ing) Day е част от Европейската седмица на мобилността, в която София участва между 16 и 22 септември, и е подкрепен от Асоциация за развитие на София, Столична община и Центъра за градска мобилност. Събитието е също така в подкрепа на кандитатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.

Фондация Credo Bonum отправя предизвикателство да изследвате всички парк(инг)и и ви приканва да помислите за собствената си роля на гражданин в проектирането, изграждането и подобряване на градската среда.”

http://www.spisanie8.bg/– 20 септември 2013 г.

Този петък – Парк(инг)ден!

„21 участници, двойно повече от миналата година, ще се включат във втория PARK(ing) Day в София утре. Парк(инг)ът на фондация Credo Bonum отново ще бъде информационен център, в който ще бъде поставен двуметров пъзел-карта с всички локации. Всеки, който успее да го подреди за определено време, ще получи награда.

Този път той ще се намира пред входа на галерия Credo Bonum от ул. Бенковски. На ул. Славянска 2 ще бъде парк(инг)ът на БАКБ, в който ще бъде създаден килим от цветя, наподобяващ българска шевица. Министерство на финансите, които се намират на същата улица, са първата държавна институция, която се включва в PARK(ing) Day.

Парк(инг) с роял и музикални уроци, в които класическите звуци ще се смесят с градския шум, са подготвили от Полски институт в София за своя паркинг на ул. Веслец 12. Пред Институт Сервантес на ул. Съборна 1 ще има цветен парк с малка сцена, на която на всеки половин час от 9 сутринта ще се разиграва куклен театър, в който главен герой е една роза. Посолството на Дания, един от новите участници в инициативата тази година, ще организира викторина на тема „климат” с награди билети за кино, ще предостави възможност за игра на Twister и ще раздава датски маслени бисквити. Друго посолство, това на Холандия, ще превърне служебния паркинг в двора си на ул. Оборище 31 в библиотека на открито, в която ще могат да се прочетат книги от колекцията на посолството на различни езици. Те ще „работят” до 13 часа.

Нов Български Университет ще изгради пред храм-паметник „Св. Александър Невски” голяма камера обскура, а в късния следобед ще организира и работилница по направа на фотоапарати от кибритени кутийки. Безплатният гайд „Програмата” ще предизвикат минувачите да опишат София с едно изречение, а после всеки ще може да прочете как другите около него виждат града. На ул. Княз Александър I ще има турнир по джаги, а победителите ще печелят студена бира в Зелената Зона на Загорка. Велоеволюция ще организират велоработилница и вело-сервиз в рамките на едно паркинг място. Фондация Евроразвитие и Аватар ще предложат в своя парк(инг) творческа работилница за рециклиране на хартия, пластмаса, плат, дърво, метал и стъкло в полезни предмети.

На улица Иван Вазов ще има парк(инг) по дърворезба, в който хората ще видят как изсъхналите дънери не е нужно да стават на подпалки, а могат да бъдат трансформирани в красиви обекти. На същата улица един автомобилен производител прегръща зелената идея буквално, като ще покаже как може една кола да разцъфти.

PARK(ing) Day е също част от Европейската седмица на мобилността, в която София участва между 16 и 22 септември, подкрепена от Асоциация за развитие на София.

Фондация Credo Bonum отправя предизвикателство да изследвате всички парк(инг)и и ви приканва да помислите за собствената си роля на гражданин в проектирането, изграждането и подобряване на градската среда.”

Официален сайт на Министерство на околната среда и водите

http://www.moew.government.bg/15 – 16 – 22 септември 2013 г.

Информация за провеждането на „Европейска седмица на мобилността” 2013 г.

Пресцентър на Европейската комисия

http://europa.eu/rapid/press-release – 16 септември 2013 г.

Околна среда: Седмицата на мобилността предлага по-чист въздух чрез алтернативен градски транспорт

Подробна информация за инициативата „Европейска седмица на мобилността”.

Сайт на вестник „Дневник”

http://www.dnevnik.bg/ – 16 септември 2013 г.

Европейската седмица на мобилността започва под мотото “За чист въздух! Вие сте на ход!”

„Очаква се повече от 2000 европейски града да участват в дванадесетото издание на европейската седмица на мобилността, която започва днес и ще продължи до 22 септември под мотото “За чист въздух! Вие сте на ход!”, предаде пресслужбата на Европейската комисия.

Кампанията повишава осведомеността за влиянието, което транспортът оказва върху качеството на въздуха в едно населено място, и насърчава гражданите да се погрижат за здравето и доброто си настроение като променят транспортните си навици.

“Тази година акцентираме върху въздействието, което изборът, който правим в ежедневието си, има върху въздуха и върху нашето здраве. Градовете могат да изиграят огромна роля, когато става въпрос за подобряване на възможностите за транспорт”, каза еврокомисарят за околната среда Янез Поточник.

“Ако се повишава осведомеността и се предлагат по-екологични алтернативи, градовете могат да станат по-привлекателни места за живот. А когато става дума за това въздухът да бъде по-чист, на ход сте вие!”, допълни той.

Мотото на европейската седмица на мобилността – “За чист въздух! Вие сте на ход!” – акцентира върху факта, че всички ние имаме своята роля и че дори малките промени, например осигуряване на повече възможности за използване на обществения транспорт, съвместно пътуване с други граждани, придвижване с велосипед вместо с автомобил или просто придвижване пеша, могат да подобрят качеството на живот в европейските градове.

София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Благоевград и други български градове също ще бъдат част от проекта. Тази година в инициативата в столицата ще се включат 34 организации, а броят на събитията е над 40.

Изпълнител на проекта и организатор на програмата за София е сдружение “Велоеволюция”. Като част от инициативата в сряда сдружението – съвместно с МВР, ще раздава образователни брошури как трябва да се придвижват правилно велосипедистите в няколко големи града в страната.”

Programata.bg

http://www.programata.bg – 16 – 22 септември

Тазгодишната тема на седмицата на мобилността е Чист въздух – ти си на ход!

Ежегодната инициатива се провежда между 16 и 22 септември. Кампанията ще наблегне на въздействието на транспорта и алтернативните възможности за придвижване. Акцент е повишеното търсене на мобилност, пряко свързан с лошото качество на въздуха.

програма
• Мобилна лаборатория
16 септември 2013
Градинка пред храм Св.София – 09:00
• Придвижвай се разумно
16 септември 2013
Информационен център – МОСВ – 10:00
• Тест драйв & Байк Сервиз
16 септември 2013
Паметник на Съветската армия – 11:00
• Безопасно с колело
16 септември 2013
Парк Заимов – 17:00
• Представяне на фотоволтаичната технология
16 септември 2013
Паметник на Съветската армия – 18:00
• Слънчево зареждане
16 септември 2013
Паметник на Съветската армия – 10:00
• Пешеходна разходка
16 септември 2013
Народен театър Иван Вазов , Народен театър – 11:00
• Велосипедна Обиколка на зелена София
16 септември 2013
Народен театър Иван Вазов , Народен театър – 11:00
• Велосипедна Обиколка на зелена София
16 септември 2013
Народен театър Иван Вазов , Народен театър – 17:00
• Слънчево зареждане
17 септември 2013
Паметник на Съветската армия – 10:00
• Пешеходна разходка
17 септември 2013
Народен театър Иван Вазов , Народен театър – 11:00
• Велосипедна Обиколка на зелена София
17 септември 2013
Народен театър Иван Вазов , Народен театър – 11:00
• Велосипедна Обиколка на зелена София
17 септември 2013
Народен театър Иван Вазов , Народен театър – 17:00
• Слънчево зареждане
18 септември 2013
Паметник на Съветската армия – 10:00
• Велосипедна Обиколка на зелена София
18 септември 2013
Народен театър Иван Вазов , Народен театър – 11:00
• Пешеходна разходка
18 септември 2013
Народен театър Иван Вазов , Народен театър – 11:00
• Велосипедна Обиколка на зелена София
18 септември 2013
Народен театър Иван Вазов , Народен театър – 17:00
• Слънчево зареждане
19 септември 2013
Паметник на Съветската армия – 10:00
• Пешеходна разходка
19 септември 2013
Народен театър Иван Вазов , Народен театър – 11:00
• Велосипедна Обиколка на зелена София
19 септември 2013
Народен театър Иван Вазов , Народен театър – 11:00
• Велосипедна Обиколка на зелена София
19 септември 2013
Народен театър Иван Вазов , Народен театър – 17:00
• Слънчево зареждане
20 септември 2013
Паметник на Съветската армия – 10:00
• Велосипедна Обиколка на зелена София
20 септември 2013
Народен театър Иван Вазов , Народен театър – 11:00
• Пешеходна разходка
20 септември 2013
Народен театър Иван Вазов , Народен театър – 11:00
• Велосипедна Обиколка на зелена София
20 септември 2013
Народен театър Иван Вазов , Народен театър – 17:00
• Слънчево зареждане
21 септември 2013
Паметник на Съветската армия – 10:00
• Велосипедна Обиколка на зелена София
21 септември 2013
Народен театър Иван Вазов , Народен театър – 11:00
• Пешеходна разходка
21 септември 2013
Народен театър Иван Вазов , Народен театър – 11:00
• Велосипедна Обиколка на зелена София
21 септември 2013
Народен театър Иван Вазов , Народен театър – 17:00
• Придвижвай се разумно
17 септември 2013
Информационен център – МОСВ – 10:00
• Информационен Щанд
17 септември 2013
Градинката при църквата Св. Седмочисленици – 10:30
• Пешеходен тур за деца
17 септември 2013
Съдебна палата – 11:00
• Нигерия кърви петрол
17 септември 2013
Парк Заимов – 19:00
• Радио тандем
18 септември 2013
НДК- пилони – 10:00
• Придвижвай се разумно
18 септември 2013
Информационен център – МОСВ – 10:00
• Вело кухни с вкус на паприка
18 септември 2013
Парк Заимов – 18:00
• Граждани и местна власт при провеждане на политиките за устойчива мобилност
19 септември 2013
Гранд хотел София , Гранд хотел София – 09:30
• Придвижвай се разумно
19 септември 2013
Информационен център – МОСВ – 10:00
• Bike in Colors – Цветовете са новите светло-отразители
19 септември 2013
Градинка пред Кристал – 16:00
• Безопасно с колело
19 септември 2013
Южен парк , Южен парк – 18:00
• Придвижвай се разумно
20 септември 2013
Информационен център – МОСВ – 10:00
• Обиколка на зелена София
20 септември 2013
Градската градина (пред Народния Театър) – 11:00
• Детско велосипедно състезание
20 септември 2013
Паметник на Съветската армия – 18:00
• Деца на колела
21 септември 2013
Парк Заимов – 10:00
• Информационен Щанд
21 септември 2013
Градинката при църквата Св. Седмочисленици – 10:30
• Пешеходен тур за деца
21 септември 2013
Съдебна палата – 11:00
• Вековните дървета
21 септември 2013
Съдебна палата – 11:00
• Happy Hour
21 септември 2013
Паметник на Съветската армия – 13:00
• Вековните дървета
21 септември 2013
Съдебна палата – 13:30
• Хубави на колело
21 септември 2013
Градинката при църквата Св. Седмочисленици – 18:00
• Мобилна лаборатория
22 септември 2013
Градинка пред храм Св.София – 09:00
• Работилница
22 септември 2013
Градска градина до пл. Ал. Батенберг – 09:00
• Приключенска зона и слак-лайн парк
22 септември 2013
Градската градина (пред Народния Театър) – 10:00
• До Света Гора
22 септември 2013
Градска градина до пл. Ал. Батенберг – 10:00
• Машина на времето
22 септември 2013
Градска градина до пл. Ал. Батенберг – 10:00
• Колелото ти!
22 септември 2013
Площад Александър Батенберг – 10:00
• Чист въздух – ти с велосипед!
22 септември 2013
Градската градина (пред Народния Театър) – 10:30
• Неделя на колела
22 септември 2013
Борисова градина , Езеро Ариана – 10:30
• Безопасно с колело
22 септември 2013
Площад Александър Батенберг – 11:00
• Гимнастика и общуване с бебето
22 септември 2013
Градинка пред Кристал – 11:00
• Демонстрация на скейтборд и лонгборд
22 септември 2013
Ъгъл на бул. Г. С. Раковски и ул. Московска – 12:00
• Happy Hour
22 септември 2013
Паметник на Съветската армия – 13:00
• ХаХаХа ИмПро театър
22 септември 2013
Градинка пред Кристал – 19:00
• Софиянци на пазар
22 септември 2013 – 22 септември 2013
Площад Света Неделя

Асоциация за развитие на София –официален сайт

http://www.sofia2019.bg/ – 30 септември 2013 г.

ЗАВЪРШИ ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА 2013 Г.
30.09.2013

„От 16 до 22 септември 2013 г. се проведе Европейската седмица на мобилността – най-големия форум за събития и дискусии, свързани с мобилността и алтернативните форми на транспорт в модерния град. Кампанията се изпълни с финансовата подкрепа на програма Европа на Столична Общинаи се реализира в подкрепата на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата – 2019 г.
„Чист въздух – ти си на ход” – беше мотото на кампанията тази година, специално разработено като провокация към гражданите и тяхното мислене относно индивидуалния отпечатък, който оставя всеки от нас върху околната среда в зависимост от транспорта, който предпочита да използва. Европейската седмица на мобилността е традиционна кампания на Европейската комисия, чиято цел е да се обърне повече внимание върху устойчивите форми на транспорт в градовете – ходенето пеша, колоезденето, обществен транспорт и електрически превозни средства.
Най-добрите постижения в областта на развитието на устойчива градска мобилност, както и най-добрите идеи за бъдещето на транспорта бяха събрани в 7 дни между 16 и 22 септември. Събитията по случай седмицата започнаха дори с ден по-рано – на 15 септември, когато от „Грийнпийс” България организираха велошествие „Спаси Арктика” в защита на северните полярни области. Още от рано сутринта и с появата на първите задръствания по кръстовищата на 16 септември /понеделник/ на кръстовището между улиците Московска и Раковска беше позиционирана мобилна лаборатория за контрол на качеството на атмосферния въздух, която да направи проучване на нивата на замърсеност на въздуха, който ежедневно дишаме. Малко по-късно през деня се проведоха няколко форума, засягащи бъдещи проекти за устойчив градски транспорт и демонстрации на иновации в сферата на зареждане на електрически превозни средства със слънчева светлина. Първият ден завърши със обучение за безопасно придвижване с велосипед в града „Безопасно с колело”, която се реализира като съвместна инициатива между сдружение Велоеволюция, СДВР – „Пътна полиция” и посолството на Кралство Холандия. Лично посланика на Кралство Холандия Н. Пр. Том ван Оорсхот даде старта на кампанията и беше един от първите велосипедисти, които изминаха няколко километровия маршрут през най-натоварените пътни артерии в София. Общо 5 подобни обучения се случиха в рамките на Европейска седмица на мобилността и над 40 участници получиха ценни съвети и знания за своята безопасност на пътя. Акция, насочена безопасността на активните велосипедисти се проведе в сряда, в инициативата се включиха още пет областни града – Пловдив, Бургас, Варна, Благоевград и Русе като на ключови кръстовища беше раздаван наръчника за безопасно градско велосипедиране от служители на СДВР и сдружение „Велоеволюция”
Друга от интересните инициативи беше кампанията „Хубав с колело”. Тя целеше да определи дали велосипедистите в София се грижат прилежно за своя градски дрес код, като във всичките дните през Европейската седмица на мобилността на ключови места в града доброволци по проекта поставяха цветни фешън печати. Победителите се определиха по броя печати, които е събрал от различните събития през седмицата. Над 50 велосипедиста събраха печати и част от тях бяха наградени с велосипедни награди
Всички знаем, че един от проблемите, които стоят пред всеки велосипедист е как да предпази от кражба своето колело. За това се погрижиха момчетата от veloregister.bg, които напълно безплатно маркираханад 70 велосипеда срещу кражба хора, които взеха участие или се забавляваха в различните инициативи през седмицата.
Не бяха пропуснати и децата. За тях се организираха състезания с велосипеди, както и обучения и пешеходни турове из София, които да ги запознаят с нашата красива столица.
През цялата седмица имаше велосипедни и пешеходни турове, зареждане на електрически превозни средства със слънчева светлина, безплатни куриерски доставки на колело, информационни прожекции.
Кулминацията на Европейската седмица на мобилността 2013 г. беше Денят без автомобили – 22 септември, когато за удоволствието на всички жители и гости на столицата, беше затворена голяма част от центъра на града. Така стотици можеха спокойно да се включат и забавляват в някое от 25-те събития в затворената зона, с които беше отбелязан този ден или просто да се порадват на по – чистото и тихо пространство. От велообучения, велопоходи, велофайтони, образователни игри за деца, тестване на ръчно изработени велосипеди, игри за опознаване на нашето колело и демонстрации на скейтборд и лонгборд всеки можеше да открие това, с което да прекара своя неделен ден по възможно най-приятния начин. Мобилната лаборатория, която замерваше резултатите за замърсеност на въздуха беше разположена и този ден, за да може след това да се сравнят резултатите и да се покаже нагледно положителния ефект от всички инициативи, които се реализираха през Европейската седмица на мобилността 16-22 септември 2013 г.
В кампанията се включиха Центъра за градска мобилност, Министерството на околната среда и водите, Изпълнителната агенция по околна среда, СДВР – „Пътна полиция“, Главна дирекция национална полиция – сектор „Превенция“,Метрополитен.
Тази година в инициативата се включиха 34 организации, а броят на събитията бе над 45.
Пълната програма на Европейска седмица на мобилността 2013 г., както и график на отделните събития може да бъде намерена на официалния сайт на инициативата – mobilityweek.velobg.org
Проектът “Европейска седмица на мобилността 16-22 септември 2013 г. се изпълнява с финансовата подкрепата на Столична община Програма Европа, 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и югозападен регион за Европейска столица на културата – 2019 г.
Организация: Сдружение „Велоеволюция””
Radar.bg

http://radar.bg/l – 16 септември 2013 г.

artualno.info

http://www.artualno.info/- 15 септември 2013 г.

Европейска седмица на мобилността 2013 г в София

“Чист въздух – ти си на ход” – това е темата на седмицата на мобилността през 2013 г.
Бързина, удобство, комфорт, точност – най-желаните качества на видовете транспорт, които използваме, за да вършим ежедневните си задачи в големия град. Как да ги постигнем? Какво да променим, така че да подобрим баланса за чиста, спокойна и приветлива градска среда без да страдаме от нежеланите ефекти на транспорта – замърсяването, задръстването, шума? Какви усилия полагаме, за да живеем в чиста и здравословна среда, докато ползваме градски транспорт, автомобил, велосипед? Най-добрите постижения в областта на транспорта и най-добрите идеи за бъдещето събрани в 7 дни –Европейска седмица на мобилността в София от 16 до 22 септември 2013 г.

Седмицата на мобилността е традиционна европейска кампания за повече внимание върху устойчивите форми на транспорт в градовете – ходенето пеша, колоезденето, обществен транспорт и електрически превозни средства. “Чист въздух – ти си на ход” – тазгодишното мото на кампанията е провокация към гражданите относно индивидуалния отпечатък върху околната градска среда съобразно предпочитания вид транспорт.
„Денят без автомобили“, 22 септември, е кулминацията на кампанията. Между 9 и 17:00 часа зона в центъра ще бъде отворена само за пешеходци, велосипедисти, градски транспорт и други алтернативни превозни средства и множество организации и институции ще представят възможни решения за една по чиста София.
Сдружение „Велоеволюция” реализира проект „Европейска седмица на мобилността 2013” по програма „Европа” 2013 г., целящ да популяризира кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019 г.

Както и ПРОГРАМА на събитието”

gradat.bg

http://gradat.bg – 16 септември 2013 г.

Над 40 събития в София очертават Европейската седмица на мобилността

„Най-добрите постижения в областта на развитието на устойчива градска мобилност, както и най-добрите идеи за бъдещето на транспорта ще бъдат представени в Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември.

София се включва в кампанията, финансирана по програма “Европа” на Столична община и в подкрепа кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019 г.

Мотото на кампанията тази година е “Чист въздух – ти си на ход” и се разглежда като провокация към гражданите относно индивидуалния отпечатък върху околната градска среда съобразно предпочитания вид транспорт.

Изпълнител на проекта и организатор на програмата в рамките на Европейската седмица на мобилността 2013 г. за град София е сдружение “Велоеволюция”.

Седмицата на мобилността е традиционна европейска кампания за повече внимание върху устойчивите форми на транспорт в градовете – ходенето пеша, колоезденето, обществен транспорт и електрически превозни средства.
Целта на инициативата е да насърчи популяризирането на мерки и възможности за по-устойчив транспорт и да прикани жителите на градовете да опитат алтернативни начини за придвижване в града.

Тази година в инициативата ще се включат 34 организации, а броят на събитията е над 40.”

peika.bg

http://www.peika.bg/- от 16 до 22 септември 2013 г.

„От 16 до 22 септември ще се проведе Европейска седмица на мобилността 2013 г. – проект финансиран по програма „Европа” на Столична община и в подкрепа кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019 г. Изпълнител на проекта и организатор на програмата в рамките на Европейската седмица на мобилността 2013 г. за град София е сдружение „Велоеволюция”.
Най-добрите постижения в областта на развитието на устойчива градска мобилност, както и най-добрите идеи за бъдещето на транспорта са събрани в 7 дни – Европейска седмица на мобилността в София от 16 до 22 септември 2013 г. Това е традиционна европейска кампания за повече внимание върху устойчивите форми на транспорт в градовете – ходенето пеша, колоезденето, обществен транспорт и електрически превозни средства. Целта на инициативата е да насърчи популяризирането на мерки и възможности за по-устойчив транспорт и да прикани жителите на градовете да опитат алтернативни начини за придвижване в града.
“Чист въздух – ти си на ход” – тазгодишното мото на кампанията е провокация към гражданите относно индивидуалния отпечатък върху околната градска среда съобразно предпочитания вид транспорт. Тази година в инициативата ще се включат 34 организации, а броят на събитията е над 40. Пълната програма на Европейска седмица на мобилността 2013 г., както и график на отделните събития може да бъде намерена на официалния сайт на инициативата – виж тук.
Проектът “Европейска седмица на мобилността 16-22 септември 2013 г. се изпълнява с финансовата подкрепата на Столична община Програма Европа, 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и югозападен регион за Европейска столица на културата – 2019 г. Организация: Сдружение „Велоеволюция”.
Sofia.bg

http://sofia.bg/ - Програма на седмицата на мобилността

ehelp.bg

https://ehelp.bg/ - ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА 2013

“Чист въздух – ти си на ход” – под по това мото между 16 и 21 септември в София бе проведена тазгодишната Седмица на мобилността. Традиционната европейска кампания има за цел да привлече повече внимание върху устойчивите форми на транспорт в градовете – ходенето пеша, колоезденето, обществения транспорт и електрическите превозни средства.

През цялата седмица ние от Българската асоциация на пострадалите прикатастрофи, проведохме многобройни анкети както сред пешеходците, така и сред велосипедистите по софийските улици. Анкетите имаха за цел да съберат впечатленията на гражданите относно пътната обстановка и да провокират отговорно и безопасно поведение, съобразно предпочитания вид транспорт.

“Денят без автомобили” – 22ри септември бе финалният ден на Седмицата на мобилността и кулминацията на кампанията. В специално обособената зона в центъра на София, различни организации и институции представиха възможни решения за една по-чиста столица.
Българската асоциация на пострадалите при катастрофи се включи в инициативата чрез раздаването на светлоотразители за децата и велосипедистите, и разпространение на листовки и информационни материали свързани с пътната безопасност.
obektiv.info

http://obektiv.info/ – 9 – 24 септември 2013 г.

Седмицата на мобилността е европейска кампания за повече внимание върху устойчивите форми на транспорт в градовете – ходенето пеша, колоезденето, обществен транспорт и електрически превозни средства.

„Придвижването с велосипед е евтино, здравословно и щадящо околната среда. Доскоро обаче, карането на колело из натоварените столични булеварди беше мисия невъзможна. През последните години велоалеите започнаха да си проправят път в градската среда на София и с всеки ден стават все повече. Наличието на макар и все още малка за мащабите на столицата веломрежа направи карането на колело популярно занимание за жителите на града. И дори велосипедът вече се използва не само за спорт и забава, но и като транспортно средство. Или бавно и сигурно той превзема София. Това беше доказано и през миналата седмица, която беше посветена на Мобилността в Европа.
От години седмицата в средата на септември е посветена на алтернативното придвижване в европейските градове. Тази година Европейската Седмица на Мобилността се проведе от 16 до 22 септември под мотото “Чист въздух – ти си на ход!”. Седмицата на мобилността е традиционна европейска кампания за повече внимание върху устойчивите форми на транспорт в градовете – ходенето пеша, колоезденето, обществен транспорт и електрически превозни средства. Тазгодишната тема на кампанията “Чист въздух – ти си на ход” беше провокация към гражданите относно индивидуалния отпечатък върху околната градска среда съобразно предпочитания вид транспорт.
В София седмицата на мобилността стартира още на 15 септември с Велошествие от езерото “Ариана”. На 16 септември се проведоха няколко форума, засягащи бъдещи проекти за устойчив градски транспорт по програмата “Mobile 2020” и демонстрации на иновации в сферата на електромобилите. Първиат ден завърши с кампанията “Безопасно с колело”. Всички, които взеха участие във велоседмицата имаха възможност да маркират своето колело срещу кражба напълно безплатно. За това се погрижиха момчетата от veloregister.bg. В периода 16-22 септември “Без спирачки“ ЕООД пък извършваше куриерски услуги с колела безплатно за всички, желаещи бърза доставка в центъра на София. Информационен щанд в парка Заимов пък разказваше за проектите и идеите на сдружението “Фрий София Тур”. Децата също не бяха забравени. За тях беше организиран пешеходен тур, който имаше за цел да ги запознае с културата и историята на столица по забавен начин. Сред интересните занимания бяха още велосипедна “Обиколка на зелена София”, пешеходна разходка от Боянската църква, през Боянския водопад и езерото, безплатна регистрация на велосипеди срещу кражба, игра за велосипедисти “Хубави на колело” и много други.
Кулминацията на кампанията беше поставена на 22 септември – “Денят без автомобили”. Между 9:00 и 17:00 ч. зона в центъра беше отворена само за пешеходци, велосипедисти, градски транспорт и други алтернативни превозни средства. Множество организации и институции се възползваха и представиха възможни решения за една по чиста столица. В последния ден от седмицата беше прожектиран и филм за историята на трамваите на София.”

profit.bg

http://profit.bg/ – 16 септември 2013 г.

sofialive.bg

http://www.sofialive.bg/- 16 септември 2013 г.

Раз-два

Европейската седмица на мобилността те предизвиква

„Европейската седмица на мобилността, която ни се пада всеки септември от 16-и до 22-ри, е много повече от просто седем дни, в които личните автомобили се чувстват ужасно демоде, отвратително не на място и непоносимо зарязани. (Защото всички се опитваме да я караме и без тях.) Идеята й е всеки град участник, всячески и неуморно, през всички останали седмици от календара да насърчава и развива алтернативни, чисти и добри начини за джиткане от работа до вкъщи и обратно – добри за Майката Земя, добри за нервните ни системи, добри за белите ни дробове и за всички мускулни групи. Няма да обсъждаме сега как точно нашият град участник се справя с тези предизвикателства, защото мотото тази година – „Чист въздух – ти си на ход!” – нееднозначно завърта прожекторите лично към нашите особи.
Тебе те знаем, нямаш нужда от убеждаване, че колкото по-малко си автомобилен, толкова повече чист въздух правиш, задръствания не те ловят, пък и от здраве не може да се отървеш. Затова решихме от Седмицата да си набележим по нещо забавно, нещо практично и нещо с награди.
Нещо забавно
Надяваме се тази сутрин (16 септември) да си се спретнал пò така, защото довечера (от 18:00 до 20:00) на езерото Ариана сдружение Велоеволюция забива конкурс „Хубави на колело” или демонстрирай личния си колоездачески стил и фамозност. Ще валят и награди в категории от „супер фешън” до „раиран, кариран или точкуван”.
Три дни по-късно пък (на 19-и от 16:00 до 20:00) в градинката на Кристал ще бъде заявено: „Bike in Color. Цветовете са новите светлоотразители”. И ще бъде не само заявено, ами и доказно с работилница за гирлянди за кормило, декорации за калници и спици, кошове и багажници. Материалите и ноухауто идват заедно със сдружение Макара. Каквото си направиш, твое си е.
За сметка на това точно обратното ще важи в събота (21-ви, от 13:30 до 16:30) пред Народния. Бъди готов да си изцапаш ръцете и да мяташ бомби. Не се шегуваме. Под главнокомандването на Див рошков на терен ще се забъркват семетопки от почвена смес и избуяващи в улични условия семена. Каквото направиш, подхвърляш небрежно в сив и безцветен софийски пейзаж. И гледаш после как му става едно зелено и хубаво.
Нещо практично
През цялата Европейска седмица на мобилността велокуриерите от Без спирачки ще разкарват пратки в центъра абсолютно за без пари, дръж си ги на ум (не само тия дни, а и по принцип). Около Паметника на Съветската армия пък търси конструкция, наподобяваща паркинг, оборудвана с фотоволтаични панели. Те ще събират слънце, само за да може от 13:00 до 15:00 да си заредиш електрическия велосипед, скутер, мотопед или дори таблет, пак за без пари.
В останалото време електрички всякакви ще се дават за тест драйв, своя дебют в обществото ще направи една чисто нова рикша, задвижвана от соларен панел, а вечерите (след 18:00) ще носят под мишница куп проекти, от които ще добиеш ясна и слънчва представа за възможното бъдеще на транспорта. Може да си докараш също колелото на ремонт – и тази услуга ще ти я извършат гратис.
Насочваме те още към безплатните регистрации срещу кражба (агентите от Велосипеден регистър ще са на различни места всеки ден, провери по графика) и към обученията на Велоеволюция „Безопасно с колело”, които ще те вземат за два часа из града и ще те върнат изпечен и подкован отвсякъде – заниманието покрива както законите за движение на две гуми, така и съвети за избор на модел, маршрути и трикове при колоездене с дамска чанта, пола и други такива неизбежности.
Нещо с награди
Голямата игра Do the Right Mix вече потегли и обикаля метростанции, градинки, барове, заведения, сладкарници, една betahaus, едно министерство и една беседка – общо 20 точки, до които трябва да се добереш до петък (20 септември) както си искаш, ама без атомобил. Трипчето е замислено като упражнение по комбинативно придвижване със средствата на градския транспорт, собствените ти крака, бордове, кънки или колела, с което показваш и на себе си, и на останалите участници в движението, че така е по-готино. Както и да го погледнеш.
Възможно е дори да отнесеш материална награда за навъртяния километраж от Intersport, НАТФИЗ или Неделя. За тази цел е необходимо само навсякъде да ти удрят по един печат в талона. Него може да вземеш от локациите или да си разпечаташ оттук, но преди да отпрашиш, съветваме те, опознай тънкостите и уловките по трасето.
Кулминацията
Любимият ни момент: 22 септември, неделя, Ден без автомобили. Зоната между „Дондуков”, „Левски”, „Аксаков”, „6-и септември”, „Гурко”, пл. „Света Неделя” и пл. „Независимост” няма да пуска коли от 9:00 до 17:00, градският обаче ще си върви по разписание. Както и ние.
Положението вътре в периметъра се очертава лудо, особено пред Народния, особено от 10:00 до 14:00. На тази градинка й се пише първо детският джангър – с таралежа Бибитко, полигон за тротинетки, ролери и скейтове, скачане с чували, дърпане с въже, пукане на балони, ох, леле. Второ – приключенски парк за младежи в по-горната възрастова група, които са поели по пътя към Наградата на херцога на Единбург (а тя самата е личностно изпитание, в което сам си определяш целите, минаваш през доброволчество, спорт, придобиване на ново умение и пътешествие, като се състезаваш с никой друг освен със себе си – чудна е, виж я по-подробно).

По другите места в зоната също ще жужи и бръмчи, ретро трамвай и велодрезина ще дрънчат по релсите, как се възпитават мобилни бебета ще бъде нагледно разяснено, а на „Света Неделя” (и в една твърде любопитна изложба) ще се врътнат Софиянци на пазар. За да разберем – статистически и картографски – откъде идват продавачите, какво ще си купят купувачите и, в крайна сметка, кой накъде и как отива.”

velocafe.bg

http://velocafe.bg/ - Ще има вело обучения по време на Европейската седмица на мобилността

http://velocafe.bg/ - Соларен паркинг и велосервис цяла седмица в центъра на София

http://velocafe.bg/

getlokal.com

http://www.getlokal.com –  16.09.2013 г.

За чист въздух! Вие сте на ход!

През почивните дни се видях с един приятел, който от една година живее в Дания. Попитах го как вижда София след като се е върнал и очаквах да чуя обичайните, че било сиво, мръсно, бездомни кучета и т.н. А той каза, че градът е много зелен и му е направило впечатление, че колоездачите са се увеличили доста.

Това предисловие е по повод европейската седмица на мобилността, в която се намираме. Мотото е “За чист въздух! Вие сте на ход!”. От 16 до 22 септември в 2000 града в Европейския съюз ще има различни събития като акцентът тази година е върху влиянието на транспорта върху качеството на въздуха в градовете. Идеята е да се насърчат гражданите сами да се погрижат за здравето и доброто си настроение като променят транспортните си навици.

Разгледайте тук инициативите за всеки ден от седмицата. Много от тях са за хора с колело, но ако нямате, не се притеснявайте – винаги можете да наемете колело за деня.

През 2010 г. наградата на европейската седмица на мобилността печели град Gävle в Швеция. Вижте клипа за града шампион.

http://www.getlokal.com/

Европейска седмица на мобилността 16-22 септември

За поредна година в 2000 европейски града ще бъде отбелязана Седмицата на мобилността. Тази година акцент на мащабната инициатива е влиянието на транспортните навици на хората в градовете, които влияят на чистотата на въздуха, здравето им и доброто настроение. Или с две думи – карайте повече колело, използвайте градския транспорт или електрически автомобил. Всеки ден от седмицата е препълнен с интересни събития. Не пропускайте да се включите, за това вижте кои са те тук!

ecology-bulgaria.com

http://ecology-bulgaria.com/ – 16 септември 2013 г.

Днес започва поредното издание на Европейската седмица на мобилността 2013 г., която се осъществява по програма Европа на Столична община и в подкрепа кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019 г. Тазгодишното издание ще продължи до 22 септември.

Седмицата фокусира вниманието върху устойчивите форми на транспорт в градовете – ходенето пеша, колоезденето, обществен транспорт и електрически превозни средства.

Целта на събитието е популяризирането на мерки и възможности за по-устойчив транспорт и да прикани жителите на градовете да опитат алтернативни начини за придвижване в града.

“Чист въздух – ти си на ход” е мотото тази година, като в инициативата ще се включат 34 организации, а броят на събитията е повече 40.

Пълната програма на Европейска седмица на мобилността 2013 г. може да бъде намерена на официалния сайт на инициативата.

Списание „Твоят бизнес” – tbmagazine.net

http://www.tbmagazine.net/ – 12 септември 2013 г.

С вело демонстрация ще започне Европейската седмица но мобилността
„Посланикът на Кралство Холандия Н. Пр. Том ван Оорсхот ще се качи на колело, за да даде старт на Европейска седмица на мобилността 2013 (16-22 септември). Акция за обучение по безопасно каране на велосипед в градска среда „Безопасно с колело” ще покаже как двуколесните возила могат да са алтернативен начин за придвижване.
Желаещите могат да се включат на на 16 септември в градинката на парка „Заимов” в София между 17.00 и 19.00 ч. Събитието е съвместна инициатива на сдружение „Велоеволюция”, Посолството на Кралство Холандия и СДВР.
Европейска седмица на мобилността е традиционна кампания за повече внимание върху устойчивите форми на транспорт в градовете – ходенето пеша, колоезденето, обществен транспорт и електрически превозни средства. Целта на инициативата е да насърчи популяризирането на мерки и възможности за по-устойчив транспорт и да прикани жителите на градовете да опитат алтернативни начини за придвижване в града.
“Чист въздух – ти си на ход” е тазгодишното мото на кампанията и е провокация към гражданите относно индивидуалния отпечатък върху околната градска среда съобразно предпочитания вид транспорт. Според статистиката само през 2009 г. в инициативата са се включили 2181 европейски града с общо население от 237 млн. души.
Проект „Европейска седмица на мобилността 16-22 септември 2013 г.” се реализира с финансовата подкрепа на Програма Европа, 2013 в подкрепа кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата – 2019 г.”
Фондация „Екообщност”

http://www.bepf-bg.org/- 13 септември 2013 г.

Sofia free tour

http://freesofiatour.com/

Европейска седмица на мобилността / European Mobility Week

„Сдружение “Фрий София Тур” ще вземе участие в Европейската седмица на мобилността в София, която ще се проведе между 16 и 22 септември 2011. На 22 септември ще се проведе Европейският ден без автомобили, когато централната градска част ще бъде затворена за коли (вижте карта по-долу). Европейската седмица на мобилността се провежда с цел да се насърчат модели на поведение, които да са в съответствие с принципите на устойчивото развитие и по-специално: да са насочени към намаляване на замърсяването на градската среда от транспорта и подобряване на качеството на живот на европейските граждани.
Оттук можете да изтеглите целия календар на събитието в удобна брошура. Ето и събитията, организирани от нашето сдружение:
• Безплатната пешеходна обиколка на София на английски език Free Sofia Tour
- всеки ден от 11:00 и 18:00
• Информационен щанд за София на пл. “Света Неделя”
- 16-21.09 15:00-19:00, 22.09 11:00-19:00
• Изложба “София преди Синята зона” (Вижте София без автомобили!) в галерия “Credo Bonum”
- 16-23.09 11:00-19:00, 24-25.09 15:00-19:00
• Игра “Скритата поезия на София” (Опознай столицата и спечели награда!) на пл. “Света Неделя”
- 22.09 11:00-19:00
• Free Sofia Tour посреща Италианското посолство с Негово Превъзходителство Д-р Стефано Бенацо
- 22.09 11:00”

vesti.bg

http://www.vesti.bg/ – 22 септември 2013 г.

Без автомобили в центъра на София

„На територията на Столична община се въвежда временна организация на движението във връзка с Европейската седмица на мобилността, съобщиха от общината.
От 09,00 до 17,00 ч. се забранява влизането на пътни превозни средства в зоната ограничена от: бул. “Кн. Александър Дондуков”, ул. “11-ти август”, ул. “Врабча”, бул. “Васил Левски”, ул. “Аксаков”, ул. “6-ти септември”, ул. “Ген. Гурко”, ул. “Леге”, ул. “Позитано”, бул. “Витоша”, бул. “Кн. Александър Дондуков” с изключение на граничните улици и булеварди и тролейбусите от линия № 9 на масовия градски транспорт.
За сметка на това
ретро трамвай ще свързва два от софийските паркове –
Южния и Борисовата градина.
Маршрутът му ще е от кв. “Иван Вазов” до пл. “Журналист”. “Парковият трамвай” ще се движи от 10,00 до 12,45 ч. и от 15,00 до 17,00 ч. Пътуването в него ще става с билет за градския транспорт, като в двата вагона ще има възможност за закупуването му.
От 10,00 до 17,00 ч. на пл. “Княз Александър I” ще бъде разположен
информационен автобус на градския транспорт.
Инициативата има за цел да популяризира превозните средства на обществения транспорт като алтернатива на пътуванията до част от манастирите от Софийската Света гора. В превозното средство ще бъдат разположени информационни материали за линиите, които достигат до тези дестинации.
Очаква се още центровете на само на София, но и на много градове в страната, да бъдат завзети от
велопоходи.
Днес столичани и гостите на София ще имат възможност и да разгледат
един от първите трамваи, използван в началото на миналия век.
Историческа мотриса марка “Сименс” ще бъде разположена на бул. “Витоша” (в отсечката между ул. “Алабин” и ул.”Иван Денкоглу”) между 18,00 до 20,00 ч. Тя е една от общо 30-те, доставени в София през 1924 г. и единствената съхранена от нейната серията.
Първоначално пътува по основните линии в града – 1 и 4. След пускането на трамвайна линия от Павлово до Бояна част от трамваите Siemens от тази доставка са пренасочени да обслужват новия маршрут. През 60-те години на миналия век съхранената мотриса е преустроена в работна кола за превоз на чакъл, а след това, за близо десетилетие, е и служебна кола. След това е предадена в бившия завод за трамваи (днес поделение “Трамкар” към “Столичен електротранспорт” ЕАД). Възстановителните работи по нея започват през 2005 г. Двете кабини и челните части са възстановени до оригиналния им вид. Средната част е остъклена, запазени са страничните капаци. През 2010 г. мотрисата за пръв път излиза извън поделение “Трамкар” като възстановен за атракционни пътувания трамвай.
Инициативите са част и от Европейската седмица на мобилността, която започна на 16 септември в София и продължава до 22 септември. Тази година тя е с водеща тема “Алтернативната мобилност”.
Междувременно мобилна лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) с екип от специалисти ще извършва сравнително измерване на чистотата на атмосферния въздух в периметъра на определената от Столичната община зона без моторни превозни средства.”

Actualno.com

http://curious.actualno.com/

http://bulgaria.actualno.com/

Изпълнителна агенция по околна среда

http://eea.government.bg

Започна Европейската седмицата на мобилността. Мотото тази година е „Чист въздух – ти си на ход“.

Най-добрите постижения в областта на транспорта и най-добрите идеи за бъдещето събрани в 7 дни – Европейска седмица на мобилността в София 16-22 септември 2013 г. ИАОС е партньор в кампанията реализирана по програма „Европа” 2013 г.

Седмицата на мобилността е традиционна европейска кампания за повече внимание върху устойчивите форми на транспорт в градовете. Тази година темата е „Чист въздух – ти си на ход!“. Акцентът е въздействието на транспорта и всекидневният ни избор върху качеството на въздуха, който дишаме и нашето здраве. Чрез повишаване на осведомеността и предлагайки алтернативни възможности за транспорт, градовете биха могли да се превърнат в привлекателни места за живот, които да допринасят за защитата на човешкото здраве. Кампанията е провокация към гражданите относно индивидуалния отпечатък на всеки един върху околната градска среда съобразно предпочитания вид транспорт.

„Денят без автомобили“ - 22-ри септември, е кулминацията на кампанията. В рамките на този ден от 9,00 до 17,00 часа ще бъде спряно движението за моторни превозни средства. Затворена зона

ИАОС е партньор в кампанията реализирана от Сдружение „Велоеволюция” по програма „Европа” 2013 г. съвместно със Столична община и МОСВ. На 16 и 22 09.2013 г. мобилна лаборатория на агенцията с екип от специалисти ще извърши сравнително измерване на чистотата на атмосферния въздух в периметъра на определената зона без моторни превозни средства. Ще бъдат раздадено и тазгодишното издание на Европейската агенция по околна среда – „Сигнали 2013“. Изданието е с тема „Всяка глъдка въздух. Подобряване на качеството на въздуха в Европа“ и поднася по достъпен начин информация свързана с чистотата на въздуха в околната среда (външните и вътрешни пространства).

Брошура

isofia.in

http://www.isofia.in/ -

Европейска седмица на мобилността с над 40 събития в София

Българска Фотоволтаична асоциация

http://www.bpva.org/ -  17.09.2013 г.

Заредете се със слънце в Княжеска градина

Започна кампанията на Българската фотоволтаична асоциация по случай Европейската седмица на мобилността (16-22.09). Всички граждани и гости на София са поканени да тестват електрическите превозни средства, които ще бъдат изложени на „Слънчево зареждане” за една седмица пред Паметника на съветската армия. Освен тест драйв на моделите на Драг и Еко Мобилити, посетителите ще имат възможността всеки ден да заредят напълно безплатно своите мобилни устройства – телефони, таблети и др.

Каним ви, заедно да открием официално началото на кампанията на 17 септември от 18:00ч в Княжеската градина пред инсталацията.

>> Програма на събитията можете да намерите тук

>> Повече информация тук

http://www.bpva.org/ – 13.09.2013 г.

СЛЪНЧЕВО ЗАРЕЖДАНЕ – соларен паркинг в центъра на София, 16-22.09

elektrotransportsf.com

http://www.elektrotransportsf.com/

sofiatraffic.bg

https://www.sofiatraffic.bg/ – 18.09.2013 г.

ТРАМВАЙНА ЛИНИЯ “РЕТРО” НА 22.09.2013 г.

Във връзка с провеждане на “европейска седмица на мобилността” и заповед со-рд-09-05-545/17.09.2013 на столична община:

 

1.       На 22.09.2013 столичен електротранспорт еад ще разкрие временна атракционна трамвайна линия “ретро” с маршрут: от площад “журналист” по ул. “граф игнатиев”, ул. “алабин”, площад “македония”, бул. “христо ботев”, площад “прага” (петте кьошета)  и по маршрута на трамвайна линия № 1 до ж.к. иван вазов двупосочно.

работно време:

преди обяд:

- включване в 09.45 часа – на спирка “площад македония” на бул. “христо ботев” за трамвайни линии №№ 1, 6 и 7 в посока ндк и движение по маршрута двупосочно;

- изключване в 12.45 часа на спирка “площад македония” на ул. “алабин” за трамвайни линии №№ 5, 8 и 10;

След обяд:

- Включване в 14.45 часа – на спирка “площад македония” за трамвайни линии №№ 1, 6 и 7 в посока ндк и движение по маршрута двупосочно;

- Изключване в 17.15 часа на спирка “площад македония” на бул. “христо ботев” за трамвайни линии №№ 1, 6 и 7 в посока бул. “сливница”;

2. За пътуване по атракционната трамвайна линия “ретро” ще важат превозните документи и правилата за пътуване с обществения транспорт.

3. Дирекция “маркетинг и стопанска дейност” да осигури продажба на билети в мотрисата.

inews.bg

http://inews.bg/ – 12 септември 2013 г.
7 велодни в София – “Чист въздух, ти си на ход”

„В седмицата между 16ти и 22ри септември се провежда Европейската седмица на мобилността в София. Седем дни, посветени на добри идеи за живот в чиста и здравословна среда. Една от целите е да се подобри удобството, комфорта и точността при използването на различните видове транспорт като се намалят големите задръствания, замърсяването и шума, съобщават на официалния сайт на събитието.
Седмицата, посветена на мобилността е традиционна европейска кампания за провокиране на различните форми на транспорт и предвижване в градовете – ходене пеша, колоездене, обществен транспорт и електрически превозни средства.
“Чист въздух – ти си на ход” е мотото на кампанията, което търси вниманието на гражданите към индивидуалния отпечатък върху околната градска среда, защото това се определя и от редовно използвания вид транспорт.
Кулминацията на кампанията е 22-ри септември, когато се чества “Денят без автомобили”. Тогава между 9 и 17:00 часа определена зона в центъра на София ще бъде отворена само за пешеходци, велосипедисти, градски транспорт и други алтернативни превозни средства. Различни организации и институции ще представят възможни решения за една по-чиста София.
“Европейска седмица на мобилността 2013″ е реализирана инициатива на сдружение “Велоеволюция” по програма “Европа”. Този проект е в полза на популяризирането на кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019г.
Програмата на велосъбитието ще включва:
Велосипедна “Обиколка на зелена София”
Тя ще се провежда между 11 и 17 часа, с цел да се насърчи туристическия поток и развитието на културен и Еко туризъм в България. Началото ще бъде при Народен Театър “Иван Вазов”. Може да използвате собсвтено колело, както и да вземете под наем.
“Безопасно с колело”
Това ще са вело обучения, които ще са подходящи за всички възрасти. Ще се наблегне на безопасното градско колоездене в София. Ще има и възможност за безплатна регистрация срещу кражби на велосипеди.
“Велокухни с вкус на паприка”
Организирана презентация, която ще наблегне на дискусия за развитието на вело-транспорта. В тази презентация-дискусия ще се разменят идеи за вело кухни. Опит ще споделят организатори от Будапеща.
“Bike in Color – Цветовете са новите светло-отразители”
Ще бъде организирана работилница за цветни велоаксесоари, които освен че ще подпомагат безопасността на велосипедистите, но и ще бъдат малко цветно спасение от сивотата на града.
В хода на събитието ще се проведат и много други интересни атракциони като нощна велоразходка, състезания с колела за деца, както и специален тест драйф на електрически превозни средства.”

http://inews.bg/ – 18 септември 2013 г.

София става зелена – паркинги стават паркове
„Глобалната инициатива PARK(ing) Day отново ще се случи в София този петък, 20 септември, организирана от фондация Credo Bonum.
В третото издание на зеления проект ще се включат множество културни организации, Столична община, чуждестранни посолства, университети, медии и частни бизнеси. Броят на временно преобразените публични пространства, които ще могат да бъдат видени само в рамките на деня, ще надхвърли 28 места в различни части на столицата.
Паркингът на Credo Bonum ще работи отново като информационен център, откъдето ще може да разберете повече за всички участници, както и да участвате в игра за спечелване на вкусни и здравословни награди като сироп от рози от биопроизводители.
Всеки желаещ ще може да изпробва алтернативни методи за придвижване в града като скейтборд, ролери или метла.
Отново алтернативно придвижване, но този път с електрически автомобил, ще предложат дватаPARK(ing)-а на Renault на улиците “Дякон Игнатий” и “Съборна”.
От Нов български университет, които редовно се включват в инициативата, ще се разположат удобно на паркинга на Институт Сервантес на ул. “Света София” 3, където студентите от специалност фотография ще снимат всички желаещи, а техните колеги от анимация ще скицират снимките със специална програма.
Европейският парламент и Европейската комисия в България ще озеленят няколко паркинга около тяхната нова сграда на ул. “Георги С. Раковски” 124.
От 10:30 Европейският парламент ще представи и интересни подробности около информационната кампания за повишаване на осведомеността за предстоящите европейски избори през 2014 г., а след това гостите ще бъдат поканени на кафе в зоната за отдих пред сградата.
Малки и големи са поканени да посетят PARK(ing) библиотеката пред Полския институт на ул. “Веслец” 12, като и там ще се раздават много награди като интересни книги и пътеводители, свързани с полската култура и туризъм.
Посолството на Дания ще ни изненада с малка датска градина със състезание по оцветяване за деца и ще почерпи всички с датски маслени бисквитки. Още една библиотека, само че на издателство “Ентусиаст”, ще изникне пред Телефонната палата на ул. “Гурко”.
Фотоволтаичен паркинг с велокино на БФА ще има в района около Паметника на Съветската армия. Един от по-отдалечените, но доста интересни паркинги, ще бъде този на бизнес комплекса Sofia Airport Center на бул. “Христофор Колумб” 64, като разходката дотам си заслужава дори само за да прекарате известно време в прекрасната градина и езерото в комплекса.
PARK(ing) Day е част от Европейската седмица на мобилността, в която София участва между 16 и 22 септември, и е подкрепен от Асоциация за развитие на София, Столичната община и Центъра за градска мобилност. Събитието е също така в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.”

inews.bg

http://inews.bg/ – 20 септември 2013 г.

Приятна изненада очаква почитателите на софийските паркове

“Ретро-трамвай, който ще свързва два от софийските паркове – Южния и Борисовата градина, ще пътува на 22 септември, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Маршрутът му ще е от кв. “Иван Вазов” до пл. “Журналист”, а организатори на проявата са Център за градска мобилност и “Столичен електротранспорт”. “Парковият трамвай” ще се движи от 10:00 до 12:45 и от 15.00 до 17:00 ч.

Пътуването в него ще става с билет за градския транспорт, като в двата вагона ще има възможност за закупуването му.

От 10:00 до 17:00 ч. на 22 септември на пл. “Княз Александър Първи” ще бъде разположен информационен автобус на градския транспорт.

Инициативата на Център за градска мобилност и “Столичен автотранспорт” има за цел да популяризира превозните средства на обществения транспорт като алтернатива на пътуванията до част от манастирите от Софийската Света гора.

В превозното средство ще бъдат разположени информационни материали за линиите, които достигат до тези дестинации. Освен това в него ще могат да бъдат получени информационни материали, свързани с ползването на обществения транспорт.

Двете инициативи са част и от Европейската седмица на мобилността, която започна на 16 септември в София и продължава до 22 септември.
Тази година тя е с водеща тема “Алтернативната мобилност”.
Bnews.bg
http://www.bnews.bg/ – 22 септември 2013 г.
Ретро трамвай в Деня без автомобили

Ретро трамвай и информационен автобус ще се включат в Деня без автомобили в столицата.

„Старинното возило ще свързва два от софийските паркове – Южния и Борисовата градина, съобщиха от Столична община.

Маршрутът му ще е от кв. „Иван Вазов” до пл. „Журналист”, а организатори на проявата са Център за градска мобилност и „Столичен електротранспорт”.
„Парковият трамвай” ще се движи от 10:00 до 12:45 и от 15.00 до 17:00 ч. Пътуването в него ще става с билет за градския транспорт, като в двата вагона ще има възможност за закупуването му.

От 10:00 до 17:00 ч. на пл. „Княз Александър Първи” ще бъде разположен информационен автобус на градския транспорт.
Инициативата на Център за градска мобилност и „Столичен автотранспорт” има за цел да популяризира превозните средства на обществения транспорт
като алтернатива на пътуванията до част от манастирите от Софийската Света гора.
В превозното средство ще бъдат разположени информационни материали за линиите, които достигат до тези дестинации. Освен това в него ще могат да бъдат получени информационни материали, свързани с ползването на обществения транспорт.
Двете инициативи са част и от Европейската седмица на мобилността, която започна на 16 септември в София и продължава до 22 септември.
Тази година тя е с водеща тема „Алтернативната мобилност”.

Kolonkata.info

http://www.kolonkata.info/ – 15 септември 2013 г.
Седмица на мобилността София 2013
Европейската седмица на мобилността се провежда с цел да се насърчат модели на поведение, които да са в съответствие с принципите на устойчивото развитие за намаляване на замърсяването на градската среда от транспорта и подобряване на качеството на живот на европейските граждани.

Тази година Европейската седмица на мобилността е с водеща тема „Чист въздух – ти си на ход“ и ще се проведе от 16 до 22 септември 2013 г.

Програмата в София включва:
(Изброяване на всички събития)

10.10.2013 г. Изготвил: Георги Алексиев,
Гр. София Пр експертНяма коментари.

Добави коментар

Твоя коментар: