2013
04.17

dsc02050 dsc02076

Велосипедното мислене достига и до по – малките велосипедисти в града. В следващите две седмици се провеждат обучения за безопасно придвижване с велосипед в 4 училища и една детска градина.

Обученията включват законовите изисквания за движение с велосипед, правилата за движение с велосипед, писани и неписани такива, съвети от велосипедисти. Част от обучението е и как да заключваме правилно велосипеда си, защото инициативата е съпътствана с поставяне на велостойка в училищата. Обученията са интерактивни и включват игри, дискусии, демонстрации за начини на заключване и основни видове велосипеди.

Насърчаването на използване на велосипед  за придвижване е една от основните дейности на сдружение „Велоеволюция“. Обучението на младежи и деца създава усещането у тях за избор в начина си на придвижване, повишава вниманието и толерантност на пътя, както у тях така и у родителите им. Столична община заяви (http://www.youtube.com/velobg) отношението си за развиване на града в посока  устойчив алтернативен транспорт, остава ни да караме повече колело :о)

dsc02074Първото обучение е в Национална Природо-математическа гимназия, на 17 април 2013г. Участниците бяха предимно от 8 и 12 клас и почти всички бяха със собствените си велосипеди. Обучението започна в 12:30 часа и 2 часа по-късно нямаше свободно място за паркиране на колела. Повече от чудесно, стойките изпълниха напълно капацитета си и пожелаваме на училището след месец да има нужда от още. Снимки от събитието можете да намерите в галерията на Велоеволюция. Благодарим на момчетата от 12 клас, които ни помогнаха да разпространят информацията сред съучениците си и за ентусиазма, който имат!

Инициативата е част от проект „Всички на колела“, финансиран от Холандското посолство в България.

  1. Днес не е ли световен ден за ходенето на работа с велосипед?

Твоя коментар: