bikeevolution_logo_smalltaofes_logoPrintdceuasg

 

 

Bikeem all (Всички на колела)

Карането на велосипед може да бъде устойчив и равноправен начин  за придвижване в града. До магазина, на кино, среща с приятели, транспорт до работа…. защо не!

Велосипедирането в градски условия трябва да бъде безопасно и равноправно на останалите видове транспорт. Подобряване на велосипедната инфраструктура – велоалеи и велосфетовари, значително помага за по-безопасното придвижване с велосипед. Поведението на велосипедистите също в важен фактор за безопасността, те трябва да бъдат отговорни за действията си на пътя. Двата фактора са свързани и зависими един от друг.

Сдружение Велоеволюция поставя отново пред себе си тези предизвикателства в рамките на проект Bikeem all” (Всички на колела), с подкрепата на Холандското посолство в България.

Част от проекта е случването на три работни ателиета на тема развиване на устойчива велосипедна инфраструктура и велосипедни политики, популяризирането на велосипеда като устойчив, здравословен, приятен и по-бърз начин на транспорт в града, комбиниране на велосипед и градски транспорт. Също така по време на ателиетата ще се дискутират теми като: безопасно придвижване, туристически маршрути и обезопасяване на вело паркингите. Първото работно ателие се случи в град София, велосипедното мислене се пренесе в Русе и Момчилград.

Работното ателие “Мисли велосипедно” е насочено както към хората, взимащите решения в града, така и към експерти, занимаващи се с градско планиране. Целта е експерти да имат възможност да обсъдят с външни специалисти специфичните казуси, с които се сблъскват при проектирането на велосипедна инфраструктура в София.

Всички на колела също включва работа с училища. В 4 училища и 1 детска градина се провеждат уроци по безопасно придвижване с велосипед в града като целта е да се популяризира този вид транспорт сред младите хора и да се развие усещането у тях за отговорност на пътя, като участници в интензивния трафик. Обученията бяха съпроводени с поставяне на вело стойки за заключване на велосипедите.

Като част от проекта, но и като една от основните дейности на сдружението, е популяризирането на градското велосипедиране чрез събития, част от които са иновативни и предлагат нови предизвикателства. Стартът беше даден с Коледа на колела, организиран за първи едновременно път в 5 града в България. Последва уникалния Оранжев вело тур, в който се включват над 2оо участника, 3 министри и посланици.

Сдружение Велоеволюция работи за подобряване на велосипедните условия в град София и популяризира безопасното велосипедиране сред членовете си и велосипедното общество. Целите за популяризиране на карането на колело, като здравословно, бързо, приятно транспортно средство и възможност за спорт и рекреация на открито, се постигат чрез организиране на събития и велошествия за световния ден за ходене на работа с велосипед (Bike to work day), Европейска седмица на мобилността (European mobility week), Коледа на колела и др. Сдружението работи със Столична община за подобряване велосипедната инфраструктура, развива партньорските си отношения с вело магазини и предлага на членовете си отстъпки в тях.

Всички на колело  е 6 месечен съвместен проект изпълняван от сдружение Велоеволюция Taofes - консултантска компания по околна среда, в партньорство с Холандското велосипедно общество (Dutch Cycling Embassy) и Университет по Архитектура, строителство и геодезия . Проектът е финансиран от Холандското посолство в България

Bike and Bikeemall!Тази страница за последно е обновена на: 2013.05.23

  1. [...] инициатива „Всички на колела“ осъществи усилията за повече хора на колела, съобщиха [...]

  2. [...] маса е в рамките на инициативата Bike ‘em all (Всички на колела) за популяризиране карането на [...]

  3. […] е част от проект „Всички на колела“, финансиран от Холандското посолство в […]