„Мисли велосипедно“: работно ателие търси велосипедни решения за София

Архитекти, урбанисти, проектанти на пътна инфраструктура и други професионалисти в областта на пътното движение ще обсъждат велосипедни решения за София в рамките на двудневно работно ателие „Мисли велосипедно“ (5-6 февруари 2013).

„Мисли велосипедно“ (Think-Bike) е първият от поредицата семинари в София и други градове на страната, част от инициативата Bike`em all (Всички на колела) за популяризирането на велосипедния транспорт в България.

Основни лектори в „Мисли велосипедно“ ще са експертите по устойчив транспорт и велосипедна инфраструктура Вим ван дер Вайк и Том Ходефрой, представители на Холандското велосипедно общество (Dutch Cycling Embassy), публично-частна мрежа, която работи в сферата на градското планиране и мобилността. Те ще запознаят участниците в ателието с развитието на велосипедното движение в Холандия и повратът през 70-те, когато велосипедът започна да се превръща в масово и пълноправно средство за придвижване. Ван дер Вайк и Ходефрой ще представят конкретни примери и практики от Холандия и други страни, в които са работили, ще дадат и идеи за практически решения за велосипедни предизвикателства в София.

В срещата ще участва главният архитект на столицата Петър Диков и експерти от неговия екип. Поканени са представители на Комисията по транспорт, транспортна инфраструктура и безопасност на движението в Столичния общински съвет и общински предприятия, ангажирани с велосипедната инфраструктура.

Участниците в семинара ще обсъдят примерни проекти за включване на велосипедното движение в софийски улици и теми като: пътна безопасност: устойчивост на безопасността и велосипедистите; примери за дизайн и редизайн на улици, кръстовища и др.; проектиране на подлези, рампи и др.; велосипедни паркинги; настилка за велосипедните алеи.

Софийски специалисти, ангажирани с градско планиране ще имат възможност да представят за обсъждане специфични казуси, с които се сблъскват при проектирането на велосипедна инфраструктура в столицата. Големи компании като Hewlett-Packard и SAP Labs България ще представят опита си в насърчаване на служителите им да използват велосипеда като алтернатива на личния автомобил.

По инициативата Bike`em all работят Сдружение Велоеволюция и Taofes, консултантска компания по околна среда. Партньори са Университетът по архитектура, строителство и геодезия в София и Холандското велосипедно общество.

Bike`emall (Всички на колело) ще организира в София всеки месец събития, в които ще има изненада, три работни ателието “Think-bike”, лекции по пътна безопасност за ученици. Предвидена е и подкрепа за развитието на Велоеволюция.

Bike `em all е финансиран от Холандското посолство в България.Тази страница за последно е обновена на: 2013.01.31

  1. [...] здравословен, по-бърз и природосъобразен транспорт. Първият семинар се състоя в началото на февруари в София с основни [...]

  2. [...] на колела“, част от които са работните ателиета „Мисли велосипедно“в общини в страната, поставянето на велостойки в [...]

Твоя коментар: