Част от проект Национална велосипедна мрежа, изпълняван от сдружение „Велоеволюция“ в партньорство с велоклуб „Устрем“ – Варна, е провеждането на срещи с велосипедни организации в страната. Целта на срещите е запознаване с организациите в страната и представяне на проектната идея. Отправена е и покана за включване в мрежа от велосипедни организации и  участие в Национална среща на велосипедните организации, която ще се проведе последния уикенд на месец юни в град Казанлък.

Целите на мрежата от велосипедни организации е подобряване на комуникацията между велосипедните организации в страната, предоставяне на общодостъпни инструменти за съвместна работа и споделяне на опит. Мрежата също така е платформа за обмен на велосипедна информация в сферата на спорта, туризма и градското колоездене. Споделяне на вело събития и проекти, но и работа по национално значими въпроси, свързани със нормативни документи, които касаят велосипедни политики и инфраструктура.

Екипи на „Велоеволюция“ се срещнаха със следните организации:

 1. сдружение „Вело-Русе“, гр. Русе
 2. вело-клуб „Устрем“, гр. Варна
 3. вело-клуб „Исполин“, гр. Габрово
 4. вело-клуб „Пресечената скала“,  гр. Ловеч
 5. „Колоездене Перник“, гр. Перник
 6. Енергийна Агенция – Пловдив
 7. вело-клуб „Крива спица“, гр. Пловдив
 8. вело-клуб „Илчов баир“, гр. Шумен
 9. вело-клуб „Сините камъни“, гр. Сливен
 10. сдружение „Блян за романтика, цветя и космос“, гр. Сливен
 11. дружество „Сокол“ – Ямбол
 12. сдружение „Ново Бъдеще“, гр. Бургас
 13. сдружение  „Свободен елемент“, гр. Казанлък
 14. вело-клуб “Зарата“, гр. Стара Загора
 15. Sofia Green Tour, гр. София
 16. MTB.bg, гр. София
 17. „Compass-Bikes“, гр. София
 18.  Adventura, гр. София
 19. Veloregister, гр. София

Общо в срещите са участвали 49 представители на организациите и 5 представители на сдружение „Велоеволюция“. Снимки могат да се видят тук.

На всяка среща организацията домакин представи основните си дейности. Сферата на спорното колоездене в различните му стилове се очерта като основна или около 9 организации припознават тази тема активно. Част от организациите припознават  планинското колоездене като основна дейнсот, няколко организации работят в сферата на вело туризма и го практикуват активно. 4 организации работят за популяризиране и подобряване условията на градското велосипедиране.

Почти всички организации обаче, независимо от сферата си на дейност, са се сблъсквали с проблемите на колоезденето и в другите му аспекти.

При представяне на проекта и неговите цели всички организации проявяват интерес. Някои намират във велосипедната мрежа възможност за алтернативна платформа на Българския колоездачен съюз, други оценяват възможността за споделяне на опит и работа по общи проекти. За младите организации, а и не само, това е възможност както да се запознаят с по-опитни организации така и да черпят опит в различните сфери на дейност, които организациите имат.

Интерес има и да се организират общи събития, примера е с Critical mass, велошествия или Европейска седмица на мобилността. Така мащаба на събитията става национален и би въздействал на по-голяма маса хора. Идея за подобно събитие  е „Седмица на ранното сутрешно каране на велосипед“ , което правят в град Ловеч.

Различни и все пак сходни за проблемите на организациите. Всички споделяме трудности при работа местната община, финансиране на събития и дейности на организацията, липса на млади и активни доброволци и повече ангажирани хора. Въпреки това амбициите не стихват. Организации и вело клубовете осъзнават нуждата от подобряване на велосипедната инфраструктура в града и крайградски маршрути и мрежата би им помогнала да черпят опит, особено натрупан с проблемите в град София. Макар и да не е тема с която активно се занимават, велосипедното придвижване в градска среда е неоспорима част от ежедневието на всички велосипедисти и очевидната нужда от промяна е на лице. Това е съпътствано и от по-добра и навременна комуникация в общината, както в последно време се случва в град Бургас.

Връщайки се на темата за велосипедната мрежа, идва и дискутираната тема за комуникация в мрежата. По-малките организации ползват основно телефон, седмични или месечни срещи и facebook групи за обмяна на информация. Други организации са организирали работата си чрез мейл комуникация и google drive за съхранение и споделяне на документи. Повечето организации биха използвали и форум за целите на мрежата, като обаче ясно се подчерта че условията за ползване трябва да ясни и кратки.

Предложени са теми за дискусии в мрежата и предложения по структуриране на бъдещата мрежа от вело-организации:

 • да се обсъди необходимостта в бъдеще да се организира формално обучение за велосипедисти по подобие на шофьорските курсове;
 • да се мисли за национално велосипедно обединение със седалище извън София и за алтернативни форми на обединение: коалиция, формация, мрежа и т.н.
 • да се предложат предварително и да се дискутират на срещата основни бъдещи приоритети за работа на мрежата;
 • да се работи в рамките на мрежата за създаване на физически места за събиране на велосипедната общност – вело-гнезда;
 • да се определи визия на веломрежата или на националното обединение (ако се реши да се създава такова);
 • да се работи в рамките на мрежата за концепция за мрежа от вело-маршрути в България. Да се помисли дали и това да не е една от темите на срещата.
 • да се създаде портален сайт за представяне на вело-организациите в България;
 • да има кратко предварително предложение за правила/структура на мрежата. Те да са кратки и принципни;
 • да се обсъди етичен кодекс на колоездачите;
 • да се изготвят критерии за качество на велосипедна инфраструктура в България;

Част от организациите имат интерес да участват в обучението за вело-инструктори по градско колоездене, което ще бъде проведено по време на националната среща, на база ръководство, създадено от вело клуб „Устрем“ и „Велоеволюция“.

Отправена е препоръка датата на срещата да е съобразена със спортния календар и да бъде по възможност в края на юни след обиколката „Витоша 100 км“ и да не съвпада със някое състезание или бревет. Отправено е и предложение: срещата да се стриймва в интернет с цел архив, а и като възможност неприсъстващите да я проследят в удобно време.

 

 

 Тази страница за последно е обновена на: 2014.06.04

Няма коментари.

Добави коментар

Твоя коментар: